Materiaalverwerking

1001 manieren om de heftruck geschikt te maken voor de lading

Door Gian Schiava

September 2016

Gebruik voorzetapparatuur voor meer veelzijdigheid in materials handling

Simpel gezegd is een heftruck een transportmiddel met een mast en vorken aan de voorzijde en een tegengewicht aan de achterkant. Heftruckfabrikanten bieden vervolgens vele opties, maar het gebruik blijft in essentie hetzelfde. Gian Schiava onderzoekt de soorten voorzetapparatuur waarmee specifieke behoeften kunnen worden vervuld.

Voorzetapparatuur kan op een nieuwe machine aangebracht worden of achteraf als blijkt dat een andere wijze van oppakken gewenst is. Laten we proberen om deze categorie te definiëren: een hulpmiddel, anders dan conventionele vorken of vorkenbord extensies, dat permanent of tijdelijk aan de mast wordt bevestigd om een bepaald type last op te kunnen pakken.

Hieruit kunnen we twee zaken afleiden. Ten eerste, voortzetapparatuur kan verwijderd worden op elk moment. In de praktijk blijkt dat je heftruck veelzijdiger is geworden aangezien nu meerdere soorten lasten opgepakt kunnen worden. Ten tweede, behalve de verkregen veelzijdigheid wordt de productiviteit verhoogd. Het oppakken van een last met speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur betekent immers dat je sneller kunt werken.

Vanuit deze twee directe voordelen ontstaan weer andere voordelen zoals meer veiligheid en lagere schadekosten. Het is duidelijk dat een goed gehanteerde last ook minder risico loopt om beschadigd te worden.

 

De voordelen zijn bijna overweldigend te noemen. Dat geldt trouwens ook voor de keuze in voorzetapparatuur. Er bestaan werkelijk honderden verschillende mogelijkheden en soorten. Laten we er eens een paar bekijken.

De populaire keuzes

Zonder twijfel is de sideshifter vandaag de dag het meest voorkomende type voorzetapparatuur. Zelfs vele heftruckfabrikanten bieden ze als standaard optie aan. Een sideshifter maakt het mogelijk om de vorken van links naar rechts te schuiven (of andersom). Daardoor kan de last sneller worden opgepakt, want je hoeft de heftruck niet meer precies voor de last te manoeuvreren. Daardoor valt dit type absoluut in de categorie productiviteitsverhogers.

Aangezien de heftruck beter uitgerust is om een bepaalde last op te kunnen pakken, kan je erom wedden dat de klus sneller geklaard zal zijn.

Attachments_content_images_750x400_3

Klemmen voor papierrollen hebben verschillende soorten grepen; afhankelijk van de op te pakken last.

Sideshifters zijn er als inhaakversies of als geïntegreerd systeem. De eerste kan afgenomen worden en biedt dus veel flexibiliteit. De tweede vermindert vooral het capaciteitsverlies dat gepaard gaat met het aanbrengen van voorzetapparatuur. Daarover later meer.

Een vergelijkbaar voordeel wordt geleverd door de vorkversteller. De chauffeur kan middels een hydraulische bediening de afstand tussen de vorken vergroten of verkleinen. Net als bij de sideshifter brengt dit meer vaart in het handlingproces, maar het betekent ook dat je verschillende soorten pallets of goederen met minder gebruikelijke afmetingen kunt oppakken. Natuurlijk kan bij de sideshifter het gat tussen de vorken manueel worden versteld, maar dan moet de chauffeur van zijn heftruck afstappen. En dat kost tijd.

Speciale behoeften vereisen speciale handling technieken

Andere, vaak voorkomende apparatuur zijn vooral geschikt voor het oppakken van containers, rollen, zakken of andere buitengewone lasten die veilig door het magazijn getransporteerd moeten worden. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

Papierrollen klemmen

Dit hulpmiddel kan papierrollen van verschillende afmetingen oppakken en wordt gebruikt in de papierindustrie, grafische bedrijven en andere papier-gerelateerde sectoren. Belangrijk is dat zij voorzien zijn van een automatische drukregelaar om schade aan het papier te kunnen voorkomen. Er zijn verschillende soorten klemmen verkrijgbaar, afhankelijk van het papierproduct dat gehanteerd moet worden.

Attachments_content_images_750x400_5

De meeste klemmen voor papierrollen zijn uitgerust met automatische drukregelaar om te voorkomen.

Pushers of push/pull apparatuur

Deze worden gebruikt voor goederen die op platen (of slip sheets) worden gezet in plaats van op houten of kunststof pallets. Het voordeel hierbij komt vooral doordat de noodzaak om relatief dure pallets te gebruiken vervalt. Er wordt bespaard op onderhoud en/of reiniging, opslagruimte voor pallets en kosten voor het vervangen van de kapotte pallets. Platen worden vaak gebruikt bij grote zakken (bv. cement, zaden of graan), verpakte goederen, zuivelproducten, fruit en dozen van golfkarton.

Attachments_content_images_750x400_2

Een chauffeur kan met een vorkversteller snel en veilig werken. De vorken worden hier in de witte grepen vastgezet.

Klemmen en rotators

Om grotere of vierkante goederen te kunnen oppakken kunnen heftrucks worden uitgerust met een klem of een rotator. We zien dit type voorzetapparatuur vaak in branches als de bouwsector, drankenindustrie, papierindustrie, textielindustrie, witgoed en ander elektronische apparatuur. Ze zijn ook uitermate geschikt voor fragiele goederen.

Attachments_content_images_750x400_4

Klem voor vierkante lasten

Multi-pallet handlers

Als er grotere aantallen gelijksoortige goederen op pallets moeten worden verscheept, dan is dit middel een goede keuze. Deze wordt vaak gebruikt in bottelarijen, brouwerijen en frisdrankenindustrie.

Het bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden. De lijst van soorten voorzetapparatuur is lang en voor bijna elk type last is wel een speciale tool ontwikkeld. Voorzetapparatuur is verkrijgbaar via de OEM (original equipment manufacturers) fabrikanten, gespecialiseerde fabrikanten en producenten die hebben gekozen om een bepaalde specifieke behoefte te bedienen middels unieke apparatuur of maatwerkproducten.

Voorzetten is meer dan simpelweg toevoegen

Het verbeteren van de heftruck met voorzetapparatuur brengt gevolgen met zich mee. De belangrijkste daarvan is dat het lastzwaartepunt negatief wordt beïnvloed, met als resultaat een lagere hefcapaciteit. Soms kan het gevolgen hebben voor de stabiliteit, aangezien er extra gewicht aan de voorzijde van de heftruck wordt geplaatst.

In de praktijk kan dan blijken dat er een heftruck met een hogere capaciteit nodig is dan in het geval zonder voorzetapparatuur. Een sterkere truck betekent vaak ook een zwaarder tegengewicht, zodat de (licht) gewijzigde stabiliteit weer hersteld wordt.

Veel fabrikanten bieden grafieken en calculatiemethoden om zelf te kunnen bepalen wat het gevolg van bepaalde voorzetapparatuur op de heftruck kan zijn. Het is natuurlijk verstandiger om je behoeften te bespreken met de heftruckleverancier, zodat je juiste configuratie kan worden bepaald.

 

Attachments_content_images_750x400_6

Typische applicatie voor een multi-pallet handler.

Attachments_content_images_750x400_1

Een multi-pallet handler kan twee pallets tegelijkertijd oppakken.

Het gebruik van voorzetapparatuur betekent ook dat heftruckchauffeurs extra training nodig hebben. Ze moeten vertrouwd raken met het gebruik, aanbrengen en verwijderen van de apparaten.

Bij een elektrische heftruck zien we nog een aandachtspunt. Het intensief gebruiken van voorzetapparatuur kan namelijk de levensduur van de batterij aanzienlijk verkorten en dit gegeven is weer van belang bij de keuze van de juiste batterij. Soms moet het hydraulische systeem worden aangepast, aangezien de batterij, hydraulische druk, maatvoering van de slangen en voorzetapparatuur allen perfect op elkaar moeten worden afgestemd. De professionele dealers in materials handling apparatuur werken nauw samen met batterijleveranciers om de productiviteit te behouden en de verbruikskosten te minimaliseren.

Tenslotte moeten we niet vergeten dat het gebruik van voorzetapparatuur  automatisch inhoudt dat de heftruckchauffeur getraind moet worden. Hij (zij) moet vertrouwt raken met het gebruik, aanbrengen en verwijderen van de apparaten.

Multi-tasking

Voorzetapparatuur transformeert je heftruck in een veelzijdige machine en, indien aandachtig gekozen, zal het de activiteiten in het magazijn een boost geven. De toename in productiviteit zout moeten opwegen tegen de extra investering, het onderhoud en de eventuele aanpassing op de heftruck, op voorwaarde dat alle mogelijkheden zorgvuldig werden afgewogen.