Cas Study

Heftruckleverancier helpt klant op weg naar herstel

Door Gay Sutton

Januari 2017

Tallers Domènech, officieel wederverkoper van Cat® hef- en magazijntrucks, bestaat 50 jaar in deze branche en viert dat met het ondersteunen van een sterk lokaal bedrijf, dat aan het opkrabbelen is na een faillissement.

Gay Sutton legt uit.

De afgelopen zes jaar zijn voor vele bedrijven uitzonderlijk moeilijk geweest en dat geldt vooral voor de bedrijven in de olie en gassector.

Fluctuerende wisselkoersen, dalende grondstofprijzen, een gebrek aan financieringsmogelijkheden en een krimpende orderportefeuille hebben de problemen alleen maar groter gemaakt. Tot de getroffenen behoren lang niet alleen bedrijven met de kleine winstmarges of degenen die al langs de rand van de afgrond stonden.

Dit verhaal laat zien dat ook succesvolle en gerespecteerde bedrijven kopje onder kunnen gaan. Gelukkig heeft het relaas ook een positieve zijde. Hulp kan vanuit een onverwachte komen en in dit geval gaat het om een ondersteunende en duurzame relatie en het uitzicht op betere tijden.

De val

Het bedrijf dat in de problemen raakte was het Spaanse Ros Roca Indox CryoEnergy. Een bedrijf met een marktleidend assortiment en sterke relaties met zowel klanten als leveranciers. Op het eerste gezicht zag het er allemaal erg rooskleurig uit. Het bedrijf telde 220 medewerkers, verspreid over drie locaties in Catalonië, en was toonaangevend op het gebied van olie- en gasproducten, cryogene tanks voor transport en de distributie en opslag van brandstof en vloeibare gassen. Het klantenbestand omvatte alle grote Spaanse energiebedrijven (zowel nationaal als internationaal gericht), waaronder Gas Natural, Endesa en Repsol. Ondanks dit succes was CryoEnergy in 2015 genoodzaakt het faillissement aan te vragen.

De problemen hadden twee hoofdoorzaken. Het bedrijf was erg succesvol toen de Spaanse economie goed draaide en men besloot vervolgens om de sprong naar het Zuid-Amerikaanse continent te maken. Er werd zwaar geïnvesteerd om meerdere producten te kunnen afzetten, ondanks het feit dat de kennis en ervaring met deze nieuwe markt gering was. De investeringen werden gedaan met geleend geld en na enige tijd stortte de wereldeconomie in elkaar. De omzet op de mondiale energiemarkten zakte weg als gevolg van de dalende prijzen voor grondstoffen. Door de groeiende schulden, de krimpende winsten en een wereldwijde onzekerheid over haar internationale projecten, was het bedrijf snel niet meer in staat om de schulden af te lossen. Met een faillissement als resultaat.

Het herstel

Vier voormalige medewerkers van Ros Roca Indox CryEnergy geloofden in de kwaliteit van het aanbod en brachten een kapitaal van 4 miljoen euro bij elkaar om het bedrijf, één van de productielocaties en een serie activa over te nemen. Zij namen tien medewerkers van CryoEnergy mee en begonnen een nieuw bedrijf: Indox Energy Systems LS.

“We zijn met de nieuwe onderneming op 11 januari 2016 begonnen dankzij de economische en financiële steun van een groep Catalaanse ondernemers en ook met de steun van de voormalige ondernemingsraad “, legt Purchasing Manager Lluis Monturiol uit.

Lluis Monturiol, Indox Energy Systems LS

lluis-monturiol

Lluis gaat vervolgens verder over de visie en normen van het nieuwe bedrijf, zoals het voornemen om banen te creëren voor de voormalige medewerkers van het bedrijf. “”We ontwikkelden een breed gedragen business plan om de productie te kunnen hervatten en gingen ons richten op de producten waarin wij echte experts zijn, zoals de cryogene tanks en reservoirs en tanks voor koolwaterstof. Het doel is om over drie jaar winstgevend te zijn en dan ongeveer 100 banen te hebben gecreëerd. “

Support in moeilijke tijden

Monturiol vat de eerste fase als volgt samen: “Zoals zo vaak het geval is, blijkt de eerste periode bijzonder zwaar aangezien wij zowel leveranciers als klanten moeten overtuigen van de slagingskans van dit geweldige project.”

Soms kan de beste hulp uit een totaal onverwachte hoek komen. Tallers Domènech, een wederverkoper van Cat heftrucks, vernam via de TV dat voormalige medewerkers het bedrijf weer wilden opstarten. Jose María Domènech Gatell van Tallers Domènech vertelt wat er daarna gebeurde: “Onze bedrijfsfilosofie draait om het geloof dat we een plicht hebben richting onze klanten. Hoewel we nog nooit hadden gewerkt met Indox of CryoEnergy, besloten we om het bedrijf te helpen als een speciaal project voor de viering van onze 50ste verjaardag dit jaar.”

“Onze bedrijfsfilosofie draait om het geloof dat we een plicht hebben richting onze klanten".

taller_content_images_750x400_3

Jose María Domènech Gatell from Tallers Domènech

Tallers Domènech had eerder zes van de 10 Cat heftrucks uit de failliete inboedel overgenomen en besloten deze in een speciale deal aan te bieden. “Onze eerste gedacht was om deze heftrucks als gratis huurtrucks aan te bieden. Wij bezochten hen om dit voor te leggen, maar zij hadden nu eenmaal ook nog die vier andere heftrucks. Ons aanbod richtte zich vervolgens op het kosteloos reviseren van deze trucks en ze vervolgens gratis te onderhouden.”

“Wij zijn Tallers Domènech erg dankbaar. Toen zij hoorden over onze situatie boden zij hun diensten aan voor het onderhouden van de Cat heftrucks die wij hadden overgenomen van het failliet gegane bedrijf. "

Blik op de toekomst

Indox is nog steeds een erg jong bedrijf. Het richt zich nu op het produceren van hun beste producten en heeft geleerd van de fouten van het vorige management. Het zal er alles aan doen om overmatige structurele schulden op te bouwen. Nu en in de toekomst. Het heeft zichzelf beloofd om banen te scheppen voor de medewerkers van het voormalige bedrijf. Voor de toekomst zal het bedrijf de groei volgens het business pan willen realiseren om  uiteindelijk een belangrijke bijdrage te leveren aan de regionale werkgelegenheid en de nationale economie.

De uitdaging is nu om de relaties met de klanten te herstellen. Meerdere voormalige klanten hebben hun interesse voor het bedrijfsplan al getoond en maar liefst 95% van de voormalige leveranciers dragen bij met soepele betalingsvoorwaarden.

Zonder deze hulp en de royale aanbiedingen van bedrijven als Tallers Domènech was de herstart onmogelijk geweest. Lluis Monturiol van Indox vat het samen: “Wij zijn Tallers Domènech erg dankbaar. Toen zij hoorden over onze situatie boden zij hun diensten aan voor het onderhouden van de Cat heftrucks die wij hadden overgenomen van het failliet gegane bedrijf. ”

Indox is weliswaar pas enkele maanden operationeel, maar de nieuwe manager zijn vastbesloten om er een succes van te maken en zien de toekomst zonnig in. “het is wellicht wat te vroeg om te juichen, “ zo besluit Lluis Monturiol, “maar wij zijn strijdvaardig. En wij geloven volop in onze plannen.”

Tallers Domènech

Tallers Domènech is een familiebedrijf en bestaat in 2016 50 jaar.

Het is de officiële dealer voor Cat heftrucks in de Spaanse provincies Tarragona en Lleida. Zij bestaat uit vier business units:

 

  • Verhuur van nieuwe en gereviseerde Cat heftrucks, stapelaars en pallet trucks.
  • Verkoop van Cat heftrucks en andere machines
  • Werkplaats voor het repareren van allerlei merken
  • Verkoop van onderdelen.
taller_content_images_750x400_2

Cat heftruck

taller_content_images_750x400_1

Cat stapelaar